پنجرههای چوبی
یکی از قدیمیترین و زیباترین انواع پنجرهها که در بسیاری از خانهها و ساختمانها استفاده میشدند، پنجرههای چوبی هستند. این پنجرهها علاوه بر وارد کردن نور و هوای طبیعی به فضای داخلی، جلوهای زیبا و گرم نیز به نمای خارجی و داخلی ساختمان میبخشند.
این پنجرهها از چوبهای مختلفی مانند چوب راش، چوب گردو، چوب بلوط، چوب صنوبر و چوب گلوله ساخته میشوند که هرکدام خصوصیات و ویژگیهای خاص خود را دارند.
طراحی پنجرههای مورد بحث بر دو نوع است:
– پنجرههای چوبی سنتی:
این نوع پنجرهها از چوبهای ساده و بدون پردازش ساخته میشوند و دارای طرحها و نقوش ایرانی و اسلامی هستند. و معمولاً در خانهها و ساختمانهای قدیمی و تاریخی مورد استفاده قرار گرفتهاند و جلوهای هنری و معنوی به آنها میدهند.
– پنجرههای چوبی مدرن:
این نوع از پنجرهها از چوبهای پردازش شده و با کیفیت ساخته میشوند و دارای طرحها و شکلهای ساده و مینیمال هستند.
از مزایای این پنجرهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- با دارا بودن طراحی و ظاهری زیبا و متنوع، میتوانند با سبکهای مختلف معماری و دکوراسیون سازگار باشند.
۲- این پنجرهها عایقبندی خوبی در برابر سرما و گرما دارند که میتوانند مصرف انرژی را کاهش دهند؛ همچنین عایق صوتی مناسبی هستند که توانایی جلوگیری از ورود صداهای مزاحم بیرون را دارند
۳- داشتن خاصیت بازیافتپذیری، باعث شده پنجرهی چوبی درصورت عوض شدن یا از کار افتادن، به راحتی تعویض میشود یا به طبیعت باز میگردد.
در این بین معایبی هم دارند که نباید از آنها چشم پوشی کرد!!
به طور مثال:
۱- به دلیل قیمت بالای چوبهای با کیفیت، هزینههای ساخت و نصب پنجرههای چوبی زیاد بوده و برای همهی خریداران توصیه نمیشوند.
۲- این پنجرهها نیاز به نگهداری و تعمیرات منظم دارند که ممکن است برای برخی زمانبر و آزاردهنده باشد. برای جلوگیری از خشک شدن، ترکیدن، پوسیدن یا تغییر رنگ چوب، پنجرههای چوبی باید به طور مرتب از گرد و غبار پاک شوند و با رنگ یا لعابِ محافظ روکش شوند.
۳- حساسیت بالای چوب در برابر رطوبت و آب میتواند باعث آسیب دیدن چوب و کاهش عمر مفید آن شود. باید از تماس مستقیم این پنجرهها با آب پرهیز نمود و در صورت تَر شدن، باید به سرعت آنها را خشک نمود.
۴- این پنجرهها دارای محدودیت وزنی بوده و نمیتوانند شیشههای با وزن بالا را تحمل کنند؛ معمولاً در پنجرههای چوبی، از شیشههای دوجداره کمتر استفاده میشود.
۵- استفاده از یراق آلات در این نوع پنجرهها محدودیدت زیادی دارد که باعث کم شدن آزادی عملکرد پنجره میشود.
۶- محل اتصال لنگه درها با چهارچوب به خوبی درزبندی نمیشود و به همین دلیل علاوه بر نفوذ گرد و خاک، باعث آسیب رسیدن به قسمت داخلی پنجره نیز میشود.
۷- برای تأمین امنیت، حتماً باید از حفاظهای فلزی استفاده کرد.
سخن آخر:
پنجرههای چوبی بسیار زیبا و هنرمندانه هستند که به فضای داخلی و خارجی خانهها گرما و زیبایی خوبی میدهند؛ با این حال با توجه به قیمت بالا و کم بودن کارایی و پایین بودن عملکردشان، پنجرههای آلومینیومی گزینهی مناسبتری برای مصرف میباشند.
در مقالههای بعدی به مقایسهی این دو نوع پنجره خواهیم پرداخت.
حکمت در شبکه های اجتماعی